Trăiri de mamă

De ce încă o poveste cu „Ce s-a schimbat la mine când am devenit mamă”?

De ce să scriu și eu încă ceva despre ce s-a schimbat la mine după ce am devenit mamă? Sunt destule povești de acest fel peste tot, în care poți afla câte în lună și în stele…am fost așa și acum sunt altfel…În multe m-am regăsit, altele m-au ajutat să înțeleg multe stări prin care treceam, am rezonat cu trăirile altor mame. Aș fi putut să cred că s-a cam spus tot ce se putea spune…

Dar nu, fiecare mamă cred că are o experiență proprie, eu am avut “iluminarea mea”, cu totul altfel decât o așteptam.

S-a schimbat în mine totul, aș putea spune fără să clipesc și în același timp, sunt tot eu cea de dinainte, dar totuși altfel.

Nu m-am schimbat în sensul în care credeam înainte de a fi însărcinată: adică nu consider că am devenit mai responsabilă odată ce l-am născut pe Radu, pentru că eram și înainte o persoană cu picioarele pe pământ, poate chiar prea responsabilă. Nu știu nici dacă am devenit un om mai bun, în sensul în care să fi reușit să-mi elimin din defectele pe care le aveam înainte, ba din contră, copilul mi-a arătat clar că am unele limite pe care nu le pot depăși.

Vreau însă să spun că am câștigat însă, ceva cu totul neașteptat: am devenit mai stăpână pe deciziile mele,  eu care mereu eram întocmai ca o balanță: “oare să fac așa sau așa?”, mereu așteptând un răspuns de la alții sau un ajutor din altă parte. Și ca urmare, am devenit și mult mai relaxată și mai liberă, mai fără teamă, de mine, de lume, de viitor, de ce ar putea să mi se întâmple.

Datorită cărui fapt s-a întâmplat asta? Pentru că s-a schimbat esențialul. Răspunsul este unul foarte simplu: am învățat să îmi ascult inima și instincteleDacă înainte eram o persoană care lua decizii bazate de cele mai multe ori pe rațiune, foarte rar îmi ascultam instinctul, a fi mamă m-a învățat că atunci când sunt în cumpănă să iau decizii bazate pe glasul inimii. Cred că lecția cea mai importantă a maternității este această apropiere de inimă și prin ea de Dumnezeu, probabil.

Nu există situație referitoare la deciziile pe care trebuie să le iei referitoare la copil și nu numai, în care să nu știi ce să faci, dacă încerci să îți asculți mereu inima. Și aici mă refer la hotărârile pe care trebuie să le iei la fiecare pas, pentru că totul este nou. Când se naște copilul, o lume total necunoscută ți se așterne în față. Nimic nu te pregătește cu adevărat pentru ce urmează, oricât ai citi, oricâte sfaturi ai primi.

Maternitatea îți oferă prilejul extraordinar să îți dai seama că viața nu este complicată, se ghidează după niște reguli foarte simple, pe care din păcate, majoritatea dintre noi le ignorăm total. În viața asta nu trebuie decât să faci 2 lucruri: să asculți ce îți zice inima, în orice situație, și al doilea, fără de care primul nu are deloc sens, este să ai curajul să faci ce îți dictează inima. Mulți dintre noi simt ce trebuie să facă, dar nu au puterea necesară să ducă la capăt, pentru că de multe ori deciziile sunt prea grele și ne scot din confortul nostru.

Este cel mai simplu și în același timp cel mai greu lucru din lumea asta.

Ei bine, cand devii mamă, copilul care nu știe să spună ce vrea și ce simte, te pune în fața faptului de a-ți asculta instinctele și inima. Tu trebuie să îl ajuți, în condițiile în care el nu poate să îți spună nevoile sale.

La început, după ce încerci să faci ce ți s-a spus să faci, sau ce ai citit că trebuie să faci, te cuprinde panica când de fapt vezi cum bâjbăi prin întuneric și încerci toate soluțiile pe rând.

Dar, ai să constați cât este de simplu, dacă încerci să îți liniștești puțin frica, să închizi ochii câteva minute și să faci ce simți TU că trebuie să faci. Mama are o relație specială cu copilul, pe care nimeni altcineva nu o poate avea.  Uită ce ai citit că trebuie să faci într-o anumită situație și fii într-adevăr atentă la ce îți transmite copilul tău. Dacă ai reușit prima dată să faci asta, o să vezi cât este de bine și mai ales că nu este atât de complicat să răspunzi nevoilor copilului.

Când reușești să faci asta, să te deschizi inimii și să o și asculți, vine, incet, încet liniștea și curajul… Eu inca învăț, zi de zi, cum să fac asta. Mă bucur și mă minunez de lecția de viață pe care mi-a oferit-o maternitatea.

Trebuie mereu să fii pregătit pentru suprize, care vor fi mereu uimitoare, din cele mai neașteptate momente și locuri…

Reclame

1 gând despre „De ce încă o poveste cu „Ce s-a schimbat la mine când am devenit mamă”?”

Comentariile nu închise.