De zi cu zi

Jocuri haioase pentru vreme ploioasă

Săptămâna asta este prima de ploaie și de frig, după multă vreme de soare …e semn că toamna s-a instalat definitiv peste noi…și se va schimba și ora la finalul ei, așa încât ziua se va micșora văzând cu ochii…Brr…Mă rog, în zilele astea ploioase și friguroase eu una n-aș face nimic, aș sta sub o plapumă caldă și m-aș uita la un film sau aș citi o carte, dar când am lângă mine o sfârlează cu energie invers proporțională cu vremea moleșitoare de afară, imaginația mea trebuie să funcționeze la cote maxime, ca să găsească modalități de umplere a timpului când stăm în casă…

Mă gândesc cu nostalgie că e gata cu plimbările seara în parc, cu joaca afară până la ore târzii…

Chiar dacă eu aș lenevi, trebuie să mă mobilizez și să mă joc, pentru că știu că joaca este foarte importantă pentru copil. Jocul este singurul mod prin care copiii învață despre lume și își dezvoltă capacitățile emoționale, cognitive, senzoriale. Copiii nu au nevoie neapărată de multe jucării, au nevoie de părinți plini de imaginație….și disponibili pentru joacă. Rolul nostru ca părinți ar trebui să fie de stimulare a jocului și oferirea de ocazii și modele pentru joc, iar jucăriile trebuie alese în așa fel încât să stimuleze creativitatea și independența copilului și să îi cultive aptitudinile. Par vorbe mari, dar e așa de simplu să transformi orice joc sau jucărie într-o metodă de învățare a ceva nou pentru copilul tău..

Uite jocurile preferate ale copilului meu zilele astea…

“Jocul cu masinuțele poate fi mult mai mult decât atât…”

R. (care are 3 ani și un pic) are o perioadă în care se joacă doar cu masinuțe, restul de jucării nu există. Nu contează ce tip de mașină este, ce formă, mărime, culoare, cu lumini, sunete sau cu telecomandă. Tot ce facem, indiferent că mâncăm, facem baie, mergem la culcare, sau orice altă activitate din zi sau din noapte (și când se trezește primul lucru pe care îl face e să întrebe de vreo mașină) implică o mașină în mâna stângă și una în cea dreaptă.

Nu văd asta o problemă, atâta timp cât poate învăța foarte multe din acest joc… Am găsit modalități de a folosi jucăria preferată a copilului meu pentru a-l învăța diverse forme, culori, mărimi, învățăm chiar să numărăm sau cuvinte noi sau chestiuni ce țin de igiena personală. De exemplu, profit de faptul că are multe mașini și le aranjăm dupa mărime, de la mic la mare, le sortăm și numim împreună: “Uite R., mașina asta e micuță, micuță, asta e mijlocie, asta e cea mai maaare”, etc. Uneori le punem în diferite forme: facem un cerc, un pătrat, un romb din mai multe mașini sau le sortăm și le numim în funcție de culoare. De cele mai multe ori le și numărăm. Apoi trecem la igiena personală a mașinilor, le facem baie, le spălăm pe dinți, le punem la culcare… Mereu inventăm jocuri.. Ieri am construit garaj sau o rampă pentru mașini din diverse obiecte ce le avem prin casă: din cutii, pe care le găurim sau colorăm sau le lipim, sau din cărți suprapuse. Tocmai deunăzi am facut scări din cărți  și a fost foarte încântat să se plimbe pe ele cu mașinile sau să le aranjeze chiar el.

Ideea este că folosesc jucăria preferată a copilului ca să îl ajut să se dezvolte. Am înțeles că nu se va juca cu cuburile care sunt făcute special să învețe copiii să numere sau să construiască, așa că am folosit jucăriile preferate ca să ii arăt aceste lucruri. Nu l-am forțat să se joace cu un anumit tip de jucării care i-ar aduce un anumit avantaj cognitiv sau motric dar de care el nu se simte atras, am folosit ceea ce îi face plăcere copilului. Astfel va fi o activitate mult mai placută și mai interesantă pentru el.

“Clasicul joc cu apa și…o cură de imunizare!”

Cred că jocul cu apa este preferat de toți copiii. Când sunt în pauză de idei și de energie, apelez la el.

În acest scop, folosim chiuveta din baie sau bucătărie, un lighean sau vana. Adoră să golească si să umple pahare din plastic. Mai folosim paie cu care suflă în apă, jucării plutitoare sau orice alte recipiente ne vin la mână. Bineînțeles că inventăm și aici diverse povești: de exemplu, ducem apa cu vaporul (de nenumărate ori!) oamenilor aflați pe o insulă pustie care au nevoie de apă de băut!

Cel mai mult îi place să facă baie în vană. Ne folosim de asta să ne și imunizăm, adică adaugăm în apa caldă sare de mare luată din magazine naturiste și câțiva stropi de uleiuri esențiale cu efect benefic pentru căile respiratorii: de pin sau de cimbru (tratament efectuat la sugestia unei doamne doctor kinetoterapeut).

Mai facem exerciții de înot, băgăm chiar și colacul în vană, etc. La final, când își pierde răbdarea, bineînțeles că urmează o tură bună de distracție stropind cu apa din cadă toată baia. Prin urmare, când nu mai aveți idei de activități, faceți o baie în vană și râdeți sănătos, să eliberați toate tensiunile și să dormiți mai bine!

Voi cum folosiți jucăriile preferate ale copilului ca să îl ajutați să crească?

“Sufletul și inteligența devin mari prin joc” (Jean Chateau).

Reclame