De zi cu zi, Fără categorie

Vacanță în salina din Praid și o listă deschisă

De ce vrei așa de mult să călătorești? Cu te ajută asta?”  

”Mă îmbogățește considerabil, din toate punctele de vedere posibile!”

„Care sunt alea? Zi și mie un exemplu”…

Fiecare cred că a avut la un moment dat o conversație de genul acesta cu cineva care preferă confortul casei sale, în loc de o călătorie prin alte părți.

Nici măcar nu aș avea loc să înșir aici de ce e așa de important să călătorești, să îți folosești timpul liber sau vacanțele ca să mergi în locuri în care nu ai mai fost, sau să revizitezi locuri care ți-au spus ceva sau ți-au rămas în inimă. Cine călătorește înțelege, știe. Crești ca om din fiecare plecare, ți se deschid noi orizonturi, înveți despre locuri, despre oameni, despre tine. Emoții pe care nu le-ai mai simțit, mâncare din care n-ai mai gustat, experiențe pe care nu le-ai mai avut. Din fiecare loc poți să te întorci cu ceva, cu o cărămidă nouă în fundația ta, care să te ajute să construiești omul spre care tinzi să fi.

Nu există loc pe care să-l fi vizitat din care să nu fi rămas cu ceva. Încurajez ieșirile de orice fel, oricând, toate sunt în felul lor aducătoare de beneficii. Mai cred și că copilul/copiii mici trebuie luați cu părinții, chiar dacă ne e greu, pentru că și ei, ca și noi, evoluează într-un fel sau altul.

Cam cu aceste gânduri plec de fiecare dată în vacanță.

Recunosc că vacanțele au devenit mai greu de planificat acum, pentru că trebuie să iau în calcul să îi fie confortabil (dacă nu foarte bine) și lui Radu. Oricum, am observat că dacă noi ne simțim bine, implicit și el este în regulă. El este oglinda mea, în special. Așa am ales concediul de 5 zile de iarnă, cu gândul și la Radu.

Nu intenționam să scriu despre vacanța mea din iarna asta, dar am decis să o fac pentru că cred că nu am avut informații suficiente sau complete despre locație, pe care dacă le știam dinainte mă ajutau destul de mult. Și este vorba despre un loc frecventat foarte mult de părinți cu copii.

Imediat după Revelion am fost la salina din Praid.

Ca și sfat, dacă vă deplasați cu mașina personală, alegeți să vă cazați în Sovata și nu în Praid. Spre deosebire de Praid, Sovata îți oferă mai multe posibilități de agrement. În afară de salină, pe parcursul iernii, în Praid nu este nimic de făcut, cu excepția unui Centru de wellnes, deschis pe tot parcursul anului. Nu este foarte mare centrul, dar puteți petrece o după amiază, după ce ați ieșit de la salină. Găsiți pe site-ul lor, programul, tarifele (puteți sta 3 ore sau 1 zi întreagă) și toate facilitățile de care dispun. (www.wellnesspraid.ro).

Noi ne-am cazat în Sovata și mă felicit pentru această alegere. A fost bine și pentru noi și pentru copil. Aici sunt multe posibilități de cazare, pentru toate buzunarele. Am ales hotelul Szeifert, de care pot să spun că am rămas plăcut impresionată. Prețul este unul mediu, sunt hoteluri și mai scumpe în Sovata, dar cred că raportul calitate-preț este unul foarte bun. Ce mi-a plăcut este că sunt foarte bine organizați, de exemplu, fiecare cameră are locul ei de parcare, numerotat, chestie pe care nu am văzut-o cam pe niciunde unde am fost. Ai și telecomandă de la parcare, e cu barieră. Camerele sunt spațioase, pat mare, căldură reglabilă, culori calde. Hotelul are și un mic centru spa, cu un jacuzzi încăpător și o saună uscată, precum și o mică zonă pentru sport. Ce e interesant este că nu trebuie să le împarți cu nimeni, te programezi, plătești și ai dreptul să stai cam 90 de minute și să le folosești doar tu. Asta este și bine și rău: e bine că le ai doar tu la dispoziție și rău că este un cost suplimentar. Noi am folosit în fiecare zi centrul spa, pentru că prețul biletului nu era foarte mare și oricum era mult mai avantajos decăt o intrare la Hotel Aluniș, unde este o bază de tratament/centru spa pe care o poate folosi orice turist din Sovata.

Locația hotelului este de asemenea foarte bună, în centru stațiunii și totuși într-o zonă liniștită.

L-aș pune și pe lista hotelurilor ”child friendly„. În lobby-ul hotelului este amenajat un mic loc de joacă, cu jucării de calitate. O masă cu un orășel de lemn era atracția pentru toți copii. Și lângă spa există un loc de joacă pentru copii, frumos amenajat. Meniul de la restaurant are și porții pentru copii, iar mâncarea este bună. Radu s-a simțit tare bine aici, nu s-a plictisit deloc.

După cum spuneam, vă recomand Sovata și nu Praid, dacă decideți iarna să faceți o cură la salină. În Sovata este și o pârtie de ski, dacă sunteți amatori, vă puteți plimba și prin stațiune, prin centru, sau pe malul lacului Ursu. Puteți alege și un centru spa, de exemplu la hotel Aluniș, unde se fac și tratamente cu apă sărată sau nămol din lacul Negru, dar mai sunt și altele. Nu sunt foarte multe obiective de vizitat, din păcate, ca în majoritatea stațiunilor montane, balneo-climaterice din România. Dar oricum, e mult mai bine ca și la Praid. La Sovata și părinții și copiii pot să-și găsească ceva de făcut și să umple timpul rămas după cura din salină.

Aș vrea să menționez neapărat și 2 restaurante din Sovata cu mâncare neașteptat de bună, pe care vi le recomand. Sincer am mâncat aici mai bine ca în foarte multe alte locuri din România și din străinatate. Unul dintre ele are și meniu pentru copii, iar pentru Radu atracția a fost și faptul că i se ofereau figurine pe care le putea desena. E vorba de restaurantul Ciuperca Mică, cu o priveliște foarte faină, chiar pe malul lacului Ursu. Celălalt restaurant este Club Dracula, și el cu o terasă mare pe malul lacului Ursu. Aici sunt porții foarte mari, dar mâncarea este specială. Ce m-a impresionat pe mine a fost că nu am găsit meniul clasic, ci doar feluri de mâncare deosebită.

Dacă timpul și copilul vă permite, sunt și alte locuri de vizitat împrejur, relativ aproape: Sighișoara, care este la aproximativ 70 km sau Corund, cunoscut centru de ceramică populară, de unde puteți lua și suveniruri pentru acasă.

Acum referitor la salină, nu am de gând să înșir aici care sunt avantajele unei cure la salină, informația asta o găsiți pe site-ul lor sau o să vi-o spună medicul. O să încerc să vă povestesc un pic din ce aș fi vrut eu să știu și cred că mi-ar fi prins bine dinainte.

De exemplu, pentru a fi eficient tratamentul la salină, o cură zilnică durează 4 ore. Asta este o informație pe care nu am găsit-o pe site-ul www.salinapraid.ro, pe care recomand să intrați înainte să mergeți. Mi-ar fi fost bine să știu asta, pentru că, pentru un copil, e destul de greu să găsești ceva de făcut atâtea ore. De menționat este și că interiorul salinei oferă spațiu și pentru folosit biciclete, triciclete, patine cu rotile (pentru copii bineînțeles). Prin urmare, aș fi adus în bagaj și bicicleta fără roți a lui Radu și așa aș mai fi umplut astfel timpul de stat în salină. Aș fi luat și echipamentul de badminton sau o mașină cu telecomandă, Radu fiind pasionat de mașini ar fi folosit-o să facă concurs și să se joace cu alți copii, pentru că erau mulți care făceau asta.

Acestea sunt activități extra, pentru că salina oferă posibilități de joacă: sunt multe leagăne și tobogane din lemn, e și un fel de „Aventura park” cu sisteme de cățărare, un spațiu unde copii pot picta (contra-cost, bineînțeles). Părerea mea este că se poate amenaja mult mai mult, posibilități de agrement ar fi nenumărate, interes să fie.

Vorbind de interes, aș vrea să atrag atenția părinților cu copii mici, care sunt purtați în cărucioare. Nu le aduceți cu voi, pentru că, din păcate, într-un loc turistic atât de frecventat și de referință pentru România, nu există niciun fel de mijloc pentru persoanele cu nevoi speciale, altul decât pe brațe, să ajungă în interiorul salinei. Ca să ajungi la baza de tratament (interiorul salinei), un autobuz te poartă printr-un tunel de sare cam de un kilometru (ATENȚIE și claustrofobilor), iar de unde te lasă autobuzul ai de coborât foarte multe trepte, cred că peste 150. E greu și la urcare cu copii, chiar și mai mari. Deci singura oportunitate pentru copiii mici ssă ajungă în salină sunt sistemele de purtare.

Cam asta despre Praid și Sovata…Și ca să revin la ce spuneam cu încredere la început, că din fiecare loc înveți câte ceva, iată un bilanț al lucrurilor cu care am rămas din această excursie:

  • Cu o sănătate un pic mai bună, în urma curei de la salină;
  • Cu speranța că și în România se poate face turism de calitate (un hotel ce poate fi luat ca și model și 2 restaurante care pot face față cu brio unora din străinătate);
  • Cu vreo 2 rețete noi de mâncare și vreo 3-4 combinații de ingrediente la care nu m-aș fi gândit niciodată;
  • Căteva cuvinte noi în limba maghiară și vreo câteva în limba rusă;
  • Nu mai îmi e teamă de loc de spații închise;
  • Radu nu e chiar așa de nerăbdător pe cât credeam și poate fi convins să urce 200 de trepte, nu credeam asta, plus că a încercat un nou fel de mâncare, pentru el este mare lucru;
  • A învățat să stea mai cuminte la masă la restaurant și să vorbească mai încet, când este cazul (era mare liniște în hotel).

Voi cu ce-ați rămas din vacanța de anul ăsta?

 

 

 

 

Reclame