De zi cu zi, Fără categorie, Trăiri de mamă

Ce îți trebuie să ai când vine bebe? (partea I)

Mă tot mănâncă și pe mine rău degetele să scriu care sunt lucrurile care mi-au fost de folos cu adevărat când era Radu mic. Știu că la o simplă căutare pe net găsești liste peste liste, multe păreri, ale altor mame și nu numai. Reclame sunt la fiecare pas, trăiești înconjurată de alți părinți, fiecare cu modul lui de a vedea lucrurile. Suntem diferiți, avem dreptul să fim în felul nostru, bineînțeles.

Eu cred însă că trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce faci. De aceea, nu consider nici că ar trebui să îți umpli casa cu toate produsele care sunt acum disponibile pentru a crește un copil mic, unele dintre ele complet nefolositoare, dar nici nu cred că nu ar trebui să te folosești de invențiile actuale care într-adevăr fac viața mai ușoară, economisesc timp și energie, pe care le poți ulterior folosi pentru tine sau copil. Nu mai trăim în trecut, când nu existau multe din facilitățile de acum, deci faptul că unele mame spun că : ”Nu cumpăr nimic, în trecut cum creșteau copiii?” nu mă ajută cu nimic. Acum avem unelte folositoare la dispoziție, de ce să nu le folosim? Pe cealaltă parte, suntem sufocați de reclame la zeci de produse, care îți promit și luna de pe cer, de ajungi să crezi că fără ele nici n-ai putea să te gândești să ai un copil.

Cănd am fost însărcinată m-am lovit și eu de presiunea ”construirii listei de după naștere”. Am început să caut pe net produse, am studiat listele mamelor deja „cu experiență” și sincer, într-o primă fază m-am speriat. Aveam impresia că erau prea multe nevoile mamei și copilului și nu puteam să le acopăr. Apoi mai era și varietatea de produse de același fel, trebuia să îți dai seama care e calitativ și care e mai puțin bun. Sincer, chiar e greu.

Și revin la ce ziceam. Important este să nu te pierzi în amalgamul de informații, să gândești rațional și să te adaptezi bugetului pe care îl ai. Am mers și pe principiul că produsele de calitate țin mai mult.

Trecută acum prin filtrul celor 4 ani care au trecut de când s-a născut Radu, pot să văd foarte clar produsele, fie ele pentru mine, pentru bebe sau pentru casă, pe care eu le-am considerat utile și care chiar m-au ajutat cu adevărat:

  • Cada cu suport pentru spatele copilului, a fost o investiție foarte bună. La început, când ești neîndemânatic și nu știi cum să ții copilul să îl speli, e tare de ajutor. Am folosit-o timp lung, pentru că Radu stătea și când a mai crescut un pic, ca într-un fotoliu și se bălăcea.
  • Pompa de sân, pentru mine a fost indispensabilă. Eu am avut marca Philips Avent, pompă manuală. Am folosit-o fără să se deterioreze, aproape un an și un pic. În general, recomand produsele Avent, au un plastic foarte bun. Am încercat mai multe mărci, mai ieftine, mai scumpe, dar calitatea de la ei nu am găsit-o în alte biberoane/sticle/suzete, etc. Mai cred că e primul lucru pe care trebuie să îl ai disponbil când se naște bebe, încă din maternitate. La mine Radu nu a vrut să sugă din prima, așa că fără pompă aș fi făcut sigur „furia laptelui”.
  • Sterilizator biberoane/pompă tot de la Avent am avut. Asta iar e o invenție bună și salvatoare de timp, Mă găndeam ce mult timp salvam în loc să fierb pe sticle. Așa, doi timpi, trei mișcări și ai sticluțe sterilizate.
  • Sticluțele și tetinele de la Avent. Chiar dacă Radu a fost un copil alăptat, laptele l-a mai băut și din sticluțe, el mânca cu plăcere din ambele părți (mama și sticla). Toate celelalte sticle și tetine pe care le-am avut s-au deteriorat mult mai repede.
  • Mini blender de la Philips. Cu el am început diversificarea, toate pireurile mi le-a mixat/ și Radu le-am mâncat, ca să vorbesc în versuri.
  • Cărucior ușor să vă luați, cu care i vă puteți descurca singure, fără ajutor. Trebuie să fie ușor pliabil și ușor ca și număr de kilograme. Și confortabil pentru bebe. Eu am avut un cărucior greu, pe care mă chinuiam să-l montez, să-l car, să-l fac la loc.
  • Sistem de purtare. Aici discuția este lungă. Eu am primit în dar o Manduca, care se folosește când bebe este mai mare, și care mi-a fost de real folos în plimbările scurte. Radu nu a fost neapărat mare fan sistem de purtare, cum sunt alți copii, nu avea răbdare să stea în el și nici nu îl liniștea în mod deosebit. Însă, pentru unele mame, sistemul de purtare este chiar o binecuvântare. Depinde mult și de copil.
  • Bodyurile/Salopetele cu capsă între picioare. Foarte bună invenție, orice alt tip de hăinuță era un chin.

Ăsta ar fi topul meu, produsele care mi-au fost cu adevărat indispensabile. De tot restul am putut să nu mă folosesc, ca de exemplu: masa de înfășat, încălzitor de biberoane, leagăne electrice, țarc, pernă alăptare, cântar (l-am folosit la început doar, când voiam să știu cât mănâncă, până m-am prins cu alăptatul), landou.

Cea mai mare investiție pe care am făcut-o și pe care nu am folosit-o a fost:

  • Pătuțul pentru bebe. N-a dormit în el nici măcar o noapte. A fost mult mai bine, mai comod și mai plăcut să doarmă cu mine în pat, în special pentru că am alăptat noaptea și adormeam împreună. Senzația că e lângă mine, că îl pot simți mereu, a fost minunată. N-aș fi putut să mă privez de ea. Plus că așa am știut mereu când ceva nu e în regulă cu el, îi cunoșteam foarte bine somnul, știam când e aproape să se trezească, când nu se simte bine. Comunicarea și legătura dintre noi avea loc și în timpul somnului.

Ce regret că nu am avut și sunt sigură că mi-ar fi fost de folos:

  • Baby monitor, audio sau video. Mi-era greu când plecam din cameră, stăteam mereu atentă la zgomote.

Asta este lista mea de lucruri folositoare. Alegeți înțelept și nu vă lăsați influențați de alții. Voi știți cel mai bine ce vi se potrivește.

Dar țineți cont nu aceasta este cea mai importantă listă pe care trebuie să o bifați. Cred că mai trebuie să facem, fiecare dintre noi un altfel de inventar. Toată lumea vorbește de lucruri, se îngrijește să le aibă, însă foarte puțini se gândesc că nevoile copilului și ale mamei sunt, în primul rând de cu totul altă natură.

Urmează să scriu și despre altfel de nevoi, la care ar trebui să ne gândim înainte de a veni bebe sau când este el mic.

Reclame