Trăiri de mamă

Ce îți trebuie să ai când vine bebe?(partea 2)

Nu lista cu lucruri pentru bebe ar trebui să fie preocuparea majoră a mamei/a părinților înainte de naștere. Cu toate că nu este ușor nici să îți faci un inventar complet cu lucruri care îți trebuie pentru perioada după ce se naște bebe, altă pregătire ar trebui să primeze.

Nu vorbește nimeni concret și clar și de o altfel de listă, pe care eu o văd absolut necesară. Nevoile cele mai stringente și importante ale mamei și copilului nu își găsesc împlinirea în lista de obiecte. Nu acestea sunt cele care te vor ajuta în clipele grele, sau în cele care simți că nu mai poți. Pentru că da, te vei lovi din plin de astfel de momente după ce vei naște.

 Eu pun aici experiențele mele.

 1.Mama are nevoie de ajutor fizic în primele săptămâni.

 Când vii din spital, te trezești acasă dintr-o dată cu mogăldeață mică care îți va da peste cap tot programul cu care ești obișnuită. Vei fi în întregime a copilului tău. Îți va solicita tot timpul și întreg corpul tău, având nevoie permanentă de tine, de brațele tale, de sânii tăi, de vorbele tale. Tot ce vei face este să-l înveți să îl hrănești pe el, să îl ții în brațe, să îl schimbi, să îi faci baie, să îi alini plânsul, să îl privești cu drag…

 N-o să ai patru mâini, n-o să te poți împărți pe tine ca să poți face treburile casnice: mâncare, curat, spălat haine, călcat, mers la cumpărături. Chiar așa trebuie să gândească o viitoare mamă, că NU LE MAI POȚI FACE EFECTIV, cel puțin în primele săptămâni, până găsiți un ritm, un program, vă cunoașteți mai bine. E nevoie de cineva care să ajute cu toate cele de mai sus.

Ajutor pentru treburile casnice. De oriunde se poate. Soț în primul rând, care trebuie să conștientizeze că va avea un rol important acasă, părinți, bunici, străbunici, bone, prieteni, vecini.

Se fac cursuri de toate felurile care să te pregătească pentru creșterea copilului, atât pentru mamă, cât și pentru părinți. Nu este însă niciun curs, sau cel puțin eu nu am informația necesară, care să îți prezinte situația reală de după naștere și moduri în care să te pregătești psihic să îi faci față.

Dau un exemplu, te duci la cursuri ca să înveți să alăptezi. Ți se explică că trebuie să mănănci sănătos pentru a putea alăpta și se fac liste cu alimente interzise în alăptat. E un pic deplasat, pentru că nu vei avea timp să gătești pentru tine, să te alimentezi cum trebuie sau să procuri toate alimentele necesare. Și atunci inevitabil intri în panică după ce naști pentru că nu ai respectat ce ți s-a povestit la curs. O sursă în plus de stres.

De aceea, ca și sfat, asigurați-vă că vă pregătiți din timp soțul că va avea noi responsabilități casnice, dacă nu le are deja, informați-vă părinții, sunați o prietenă, să își facă timp să vină și să vă ajute. Să gătească, să vă aducă ceva gătit, să pună haine la uscat, să aducă de la market o pâine, orice e binevenit. Insistați, faceți un plan, chiar dacă la început nu o să vă ia lumea prea în serios. O să vedeți că după naștere nu o să regretați că ați pus oamenii apropiați în gardă. Găsiți soluții de pe acum, dinainte de naștere, pentru rezolvarea treburilor casnice.

2. Mama are nevoie de suport moral în primele luni.

Având în vedere avalanșa de senzații noi, de responsabilități și limite pe care trebuie să le depășești, mama are nevoie să fie înconjurată de oameni care o înțeleg, au răbdare și o susțin.

Nimeni nu vorbește înainte de naștere despre dificultățile pe care le vei întâmpina legate de persoana ta. Se discută doar despre mama în relație cu copilul.

Ai la dispoziție grafice și tabele cu etapele de dezvoltare ale copilului, poți citi despre diversificare, despre alăptare, despre orice ține de înțelegerea și evoluția copilului. Ceea ce util și de enorm ajutor. Dar cred că ar trebui centrat focusul și pe transformările prin care trece mama.

În perioada de după naștere, mama este una cu copilul. Practic nu mai trăiești viața ta, ci pe a celui mic, care depinde 100% de tine. Asta trebuie să înțeleagă cei din jur. Că mama mai are nevoie să fie ea însăși, de timpul ei în care mănăncă, doarme, face o baie, lucruri perfect normale. Are nevoie de respiro, oricât de puțin, ca să poată să fie mamă în continuare.

Oboseala și schimbările își vor spune cuvântul și cei din jurul ei trebuie să fie înarmați cu răbdare și cu înțelegere pentru stările ei.

Cum am putea să ne pregătim în sensul acesta? Ce cursuri ar trebui să existe sau ce alte modalități de conștientizare trebuie puse în practică? Știți vreo carte care să ajute?

3. Găsiți un medic de familie cu competențe în pediatrie pentru copil

Căutați înainte de naștere un medic de familie pediatru la care să puteți apela atunci când va fi cazul. De preferat și aproape de casă, ca să ajungeți repede. Vor fi atâtea întrebări pe care le veți avea pentru că panica va fi stăpână o perioadă, până vă obișnuiți cu copilul, iar o persoană disponibilă care să dea sfaturi utile e aur.

Vă recomand să căutați dinainte și centrele de permanență din localitate, spitalele de copii cu secții de urgență, numere de telefon ale unor centre medicale private care au servicii de urgență pediatrică non-stop. Nu vreau să vă speriați, dar credeți-mă că la prima febră mare a copilului, cel mai nepotrivit este să vă puneți să căutați pe net numere de telefon, adrese ale spitalelor, etc. Și să nu aveți acum impresia că voi veți altfel, zen, calme când vă veți lovi de prima „boală” a copilului. Eu cred că nu este părinte, sau cel puțin nu știu eu care să nu fi mers cel puțin odată cu copilul la urgențe.

Mai este și o glumă ironică pe care sigur o să v-o aduceți aminte: niciodată nu se întâmplă ceva cu copilul în timpul zilei, într-o zi lucrătoare, doar noaptea sau în weekend.

Lista aceasta e doar ce m-a apăsat pe mine cel mai tare, aspectele pe care nu le-am discutat cu nimeni înainte de naștere și care mi-au fost relativ necunoscute. Cred că este esențial să conștientizezi înainte de fi mamă că vei trece prin schimbări și că ai nevoie de toți cei care te iubesc și te înconjoară. Activi și implicați. Nu mai vreți si voi să mai adăugați ceva?

Reclame